Akademia Walki z Rakiem

Akademia Walki z Rakiem jest miejscem gdzie osoby dotknięte chorobą nowotworową oraz ich bliscy otrzymują bezpłatnie szeroko rozumianą pomocą psychologiczną oraz wsparcie innych specjalistów. Są to między innymi psychoonkolog, psycholog, kosmetolog, fizjoterapeuta, dietetyk i inni. Podstawą działalności AWzR są spotkania w grupach psychoedukacyjnych mających na celu doskonalenie umiejętności lepszego radzenia sobie w sytuacji zachorowania na chorobę nowotworową. Podczas tych spotkań pracujemy również nad niezdrowymi przekonaniami, które utrudniają zdrowienie.

Celem naszej działalności jest poprawa jakości życia pacjentów dotkniętych chorobą nowotworową poprzez uzyskanie wsparcia od innych chorych a także naukę lepszego radzenia sobie poprzez spotkania w grupach psychoedukacyjnych. Również taką pomocą objęte są ich rodziny i bliscy.

Misją Akademii jest zwiększanie świadomości społecznej na temat chorób nowotworowych – przyczyn powstawania, profilaktyki oraz możliwości leczenia, by osoby dotknięte chorobą nowotworową i ich bliscy mogli otrzymać lepsze wsparcie i zrozumienie w sytuacji, w której się znalazły.

Akademia Walki z Rakiem wypełnia istotną niszę na rynku świadczeń zdrowotnych, gdzie pacjent częstokroć pozostawiany jest sam sobie z własną wiedzą na temat diagnozy oraz lękiem, co do dalszych rokowań. Swoim osłabieniem psychicznym daje nowotworowi większą szansę na opanowanie swojego organizmu zamiast wziąć się z nim za bary, spróbować z nim walczyć i wygrać!

Jak wstąpić do Akademii?

W celu wstąpienia do Akademii należy najpierw zadzwonić do Fundacji Światło pod nr: (56) 651 12 17 i umówić się na indywidualną rozmowę z psychologiem.

Szczegółowe informację na temat działań Akademii można znaleźć na stronie www.awzr.pl.

Jak możesz dołączyć do Ogólnopolskiej Sieci Akademii Walki z Rakiem?

Proponujemy współpracę z Ogólnopolską Siecią Akademii Walki z Rakiem przedstawicielom organizacji i placówek działających w obszarze opieki zdrowotnej gdyż to właśnie Wy pracując, na co dzień z osobami ciężko chorymi, rozumiecie najlepiej jak dużą rolę w procesie rozwoju choroby odgrywa psychika pacjenta. Wierzymy, że razem angażując się w ten projekt zapewnimy dostęp do unikatowej i skutecznej terapii wielu chorym w całej Polsce.

Program Akademii Walki z Rakiem jest całkowicie autorskim przedsięwzięciem, nie bazuje na wzorach innych organizacji ani krajów. Wierzymy, że dzięki Waszemu zrozumieniu tematu, życzliwości i zaangażowaniu chorzy na nowotwory poprzez terapię w Akademii Walki z Rakiem zapanują nad stresem choroby, będą cieszyć się życiem i uruchomią siły obronne organizmu.

Gdybyście Państwo byli zainteresowani współpracą z Ogólnopolską Siecią Akademii Walki z Rakiem proszę o kontakt pod numerem telefonu (56) 651 12 17.